Skip to content

Pas på med ugenumre i Excel i 2021

ADVARSEL: Nørdet Excel viden kan forekomme…

…men du får en vigtig løsning her på den kendte problemstilling med standarden ISO-8601 i Excel, som opstår 17,75% af alle år i den gregorianske kalender.

Ugenummer med to systemer

Der findes to systemer til at beregne ugenumre:

System 1 – Ugen, der indeholder januar 1, er den første uge i året og er nummereret uge 1.

System 2 – Den uge, der indeholder den første torsdag i året, er den første uge i året, og den nummereres som uge 1. Sagt på en anden måde: Uge nr. 1 i et år er den første uge, som indeholder mindst 4 dage af det nye år.

Problemet med ugenummerering

Det meste af verden, herunder Danmark, bruger den internationale standard ISO-8601 (System 2) til at definere ugenumre. Men i den angelsaksiske verden med USA og England i spidsen bruges System 1 til at udregne ugenumre.

Det betyder, at når vi i Danmark i et nyt år befinder os i uge 53, så går f.eks. USA og England i gang med uge 1. Når Danmark kommer til uge 1, er USA og England allerede i uge 2 osv.

Dette problem opstår altså, når nytårsaften i det forrige år falder på en torsdag, hvilket var tilfældet i 2020, hvilket medfører, at vi har problemer med fælles ugenummerering netop i år 2021. Såfremt nytår falder på en onsdag i skudår, har vi samme udfordring i det efterfølgende år.

Hvor tit opstår dette?

Over en årrække (400 år) sker det i 17,75% af årene dvs. 71 gange i løbet af 400 år i den gregorianske kalender, som er den vi siden 1700 tallet bruger i Danmark.

Ugenummer i Excel

Excel har en funktion, UGE.NR (UK: WEEKNUM), der kan returnere et ugenummer ud fra en dato.

Funktionen UGE.NR i Excel anvender som standard System 1.

Det betyder, at funktionen UGE.NR giver forkerte ugenumre i Excel ifølge den europæiske standard, hvor vi starter et nyt år med uge 53 – hvilket vi gør i år (2021).

Ugen starter på en søndag

I USA starter ugen på en søndag, hvor vi i Danmark starter ugen på en mandag. I forhold til ugenumre betyder dette, at man f.eks. i USA skifter ugenummer om søndagen, hvor vi i Danmark først skifter ugenummer om mandagen. Derfor er f.eks. “søndag i uge 25” altid to forskellige datoer, hvis du sammenligner USA og Danmark.

Løsningen med ugenumre i Excel

Ønsker du at anvende danske ugenumre i Excel, så kom løsningen for nogle år siden, da funktionen UGE.NR fik tilføjet et ekstra argument – Returtype.

Funktionen UGE.NR syntaks:
=UGE.NR(Serienummer;[Returtype])

Serienummeret er den dato, hvorfra du ønsker et ugenummer. Returtypen angives som 21 (ISO 8601 – system 2, hvor ugen starter på en mandag).

Funktionen UGE.NR eksempel:
=UGE.NR(B8;21)

Oversigt over returtyper til funktionen UGE.NR i Excel:

Lær mere ugenumre og datoer i Excel

Datoer er generelt noget der driller mange brugere i Excel. Ønsker du at få styr på datoer og Excel, så kan vi anbefale disse kurser:

Back To Top