Skip to content

Visuel kommunikation

Menneskelige hjerner behandler billeder 60.000 gange hurtigere end tekst. Derfor er gode billeder, afgørende for at få fat i opmærksomheden og for at få dit budskab leveret effektivt.

Hvis information bliver præsenteret mundtligt, husker folk ca. 10%, når du tester dem efter 72 timer. Det tal stiger til 65%, hvis du tilføjer et billede.

 

Desuden er langt de fleste mennesker “visuelle” elever. Det vil sige, at de fleste mennesker lærer og opfatter bedst via billeder og grafik. En visuel præsentation vil ligeledes inspirere dit publikum.

Lær mere om billeder og visuelle effekter på kurset PowerPoint – Den effektive præsentation

Undersøger viser også, at tweets med billeder, er 94% mere tilbøjelige til at blive re-tweetet end tweets uden.

Nedenfor er nogle tips til, hvor du kan finde nogle gode billeder.

Google eller Bing billeder

Hvis du er en af de mange brugere, der finder dine billeder via Google eller Bing, skal du være opmærksom på, at mange af disse billeder er underlagt copyright eller brugsrettigheder.

Årsagen er, at de billeder som du f.eks. finder via Google, stammer fra alverdens hjemmesider, både private og virksomheders hjemmesider. Når du kopierer et billede fra Googles billedsøgning, kopierer du derfor billedet fra en andens persons eller virksomheds hjemmeside, hvilket i mange tilfælde er ulovligt.

Derfor bør du sætte et kriterie på din Google billedsøgning, således at du kun søger efter billeder, der frit kan benyttes, og hvor der ikke er ophavsret på.

Google eller Bing er ikke billedportaler, men søgemaskiner der indekserer deres søgninger anderledes end deciderede billedportaler. Du kan godt finde nogle gode billeder via disse søgemaskiner, men du vil også opleve, at du finder mange mindre gode og mindre relevante billeder.

Husk at angive brugsrettighederne, når du søger efter billeder via Google eller Bing, så du er sikker på, at du må anvende disse billeder.

Lagerbilleder – betalingsbilleder

Der findes nogle deciderede “butikker” på internettet, hvor du kan købe billeder. De mest kendte betalingsfotosider er iStockphoto.com, Shutterstock.com og Colourbox. Du kan finde billeder af stort set alt her – men ofte til en høj pris.

Når du først har købt billedet, kan du frit bruge billedet f.eks. på din hjemmeside, i din markedsføring eller i dine præsentationer. Du skal selvfølgelig have i tankerne, at andre også kan købe det samme billede, og ligeledes bruge billedet på deres hjemmeside, i deres markedsføring mm.

En del af disse betalingsbilleder er måske lidt for amerikanske. Mange billeder forestiller absurd lykkelige mennesker med unaturligt hvide tænder.

Betalingsbilleder anvender typisk et vandmærke, f.eks. teksten “iStock by Getty Image tm” hen over billedet, for at forhindre, at billedet bliver kopieret og anvendt uden tilladelse. 

Top 10 gratis professionelle billeder

Der findes også en række sider på internettet, hvor du kan finde gratis professionelle billeder. Næsten alle billeder på disse gratis lagersteder har en Creative Commons Zero (CC0) licens. Dette betyder, at du kan kopiere, tilpasse eller distribuere billederne – selv til kommercielle formål – uden at kræve tilladelse fra forfatteren. Med andre ord, gør hvad du vil med dem!

1. Unsplash

Over 300.000 flotte billeder i høj opløsning fra mere end 50.000 bidragsydere. Unsplash tilbyder ikke det fulde udvalg, som nogle betalte websteder, men billederne er af højeste kvalitet, og tusindvis tilføjes hver dag. Det er gode chancer for at finde det du søger på dette gratis lagersted.

2. Gratisography

Gratisography har en anden målsætning. De er stolte over at være “verdens mest finurlige og kreative samling af højopløsnings gratis billeder.” De kan ikke sammenligne med Unsplash i mængder, men det er heller ikke deres mål. De udmærker sig ved at tilbyde gratis billeder, der er unikke og mindre klasiske “lagerbilleder”, end hvad du ser andre steder. Kun de mest “interessante” billeder bliver udbudt på dette websted.

3. Morguefile

Dette websted er også lidt anderledes. Billederne er ikke professionelle som på Unsplash eller Freeography. Du kan finde billeder af tilfældige mennesker og dagligdags gøremål, ligesom dine egne personlige billeder. Morguefile er ikke stedet at finde store forside billeder, men hvis du har brug for et enkelt gratis billede af et barn, der børster sine tænder, er dette webstedet for gratis lager fotos til dig.

4. Pixabay

Dette websted har en meget stor database med billeder af høj kvalitet. Billederne er mere orienteret mod forretning og markedsføring end Unsplash. En anden stor fordel ved Pixabay er, at de også tilbyder gratis vektorer og illustrationer.

5. Stockvault

Stockvault er en anden stor kilde til gratis lager fotos, wallpapers og endda teksturer. Samlingen er kun omkring halvdelen af Unsplash, men den er velkvalificeret og har daglige nye tilføjelser. Denne side har også en god søgemaskine og er velorganiseret til browsing efter kategori.

6. Pexels

Når man taler om gratis billeder kan man ikke udelukke Pexels. Deres store, velorganiserede samling af gratis lagerbilleder er en af de bedste udbydere på internettet. Derudover har de gratis videoer! Pexels er steder, hvor mange bloggere finder deres billeder.

7. Picjumbo

Drevet af en 24-årig fotograf, der var træt af at få sine billeder afvist af store lagersteder og besluttede derfor at oprette sin egen. PicJumbo er nu et blomstrende fællesskab med et stort udvalg af smukke gratis billeder.

8. Pikwizard

Udover at have en enorm samling af unikke billeder, tilbyder Pikwazard også en designguide, der giver dig mulighed for at lave grundlæggende redigeringer som at tilføje tekstoverlejringer, før du downloader. Selvom det grundlæggende er gratis, har de også en betalingsversion, med fuld funktionalitet online billedredigeringsværktøj.

9. Rawpixel

Rawpixel hævder at have den mest forskelligartede samling af lagerbilleder i branchen – og det kan være sandt. De har også vektorer og PSD. Deres betalingsdel bidrager til “Hope for Children”.

10. Reshot

Reshot er mere end blot et simpelt lager at billeder. Reshot et er fællesskab med en mission. Deres mål er at give nye fotografer en platform, hvor de kan dele deres kreativite billeder med dem, der har brug for det. Deres billeder samlinger er omfattende, fantastiske og helt gratis.

Lær mere om billeder og visuelle præsentationer

Lær mere om billeder og visuelle effekter på kurset PowerPoint – Den effektive præsentation

Back To Top